tisdag 27 december 2011

Den hängde



Lyft dig ovan materiella bekymmer och det sätt saker alltid varit på.Försök en ny väg. Koppla av och tänk efter, var öppen och ärlig. Låt andra få ändra ståndpunkt och överväga nya valmöjligheter.
Det här kortet betyder också uppoffring, tålamod och att se saker från en annan vinkel.

Upp och ned:
Var inte trångsynt. Det finns många lösningar på dina problem Prova något nytt, detta är inte rätt tid att vara lat eller melankolisk.

Jag har på sätt och vis ett lite speciellt förhållande till detta kort. Första gången jag träffade på en tarot-kortlek fastnade jag genast för just Den hängde, jag visste inte vad den stod för men den kändes som "jag" ändå. Så när jag själv skulle välja en egen kortlek var just detta kort viktigast att det såg ut som jag förväntade mig och att det kändes rätt.
Jag vet inte varför jag dras till den men jag tror det beror på att jag tycker att den talar till mig, hur jag levt och hur jag borde leva.

fredag 18 november 2011

Vad är en häxa?


Med anledning av att bloggen heter Tarot-häxan, tänkte jag berätta lite om häxan som sådan.
Vad är en häxa? Sagans häxa är en liten elak, kutryggig tant med vårta på näsan som bor i en stuga i skogen med en katt och ev en uggla. Visserligen kan jag se charmen i denna figur men hon är allt som oftast väldigt elak för att inte säga ondskefull. I sagans värld står hon för allt ont och all svekfullhet.

I folktron är häxan en person med magiska/övernaturliga krafter. Förr kallade sig inte dessa för häxor utan oftast "Kloka gummor". I byarna använde man dem för att få bot och hjälp vid sjukdomar, få tur, bättre skörd eller bli spådd mm. I en del byar var de klokas uppgifter uppdelade så att en var bra på att spå, en hjälpte till vid barnafödande och en annan botade sjuka. I Östergötland fanns en kvinna som vandrade runt i flera län och sålde trollpåsar till folk, precis som det fanns kringvandrande tygknallar på den tiden. (Även arsenik-försäljare var kringvandrande då.)
Förr var häxorna, de kloka både omtyckta och avskydda, folk ville ha deras hjälp och var naturligtvis glada och tacksamma för all hjälp de fick men man visste alldrig vad en sådan person kunde få för sig att kasta för förbannelse på en. En häxa eller klok gumma var ingen man gick och småpratade med precis.

I och med forskning kring kyrkans häxprocesser har det tagits fram en definition av häx-begreppet:
* Djävulspakt, pakt med makter som kyrkan ansåg vara av djävulsk eller demonisk art tex de hedniska gudarna.
* Metamorfos, att förvandla sig till ett djur.
* Häx-ritt, att i djur- eller människohamn flyga eller i drömmen förflytta sig på en kvast eller en stav.
*Häxsabbat, firande och sexuell samvaro med de makter som nämns i första punkten.
*Förbjuden trolldom, under häxprocesserna ansågs all magi som ond och som ett verk av djävulen.

Inom new age kallar sig en del för häxor, de uppfyller inte alltid ovanstående krav och tycker oftast att alla som vill kan bli häxor. De sysslar oftast med healing, kristaller, spådom,homeopati och annat som av de flesta kallar för "flum flum".

I dagligt tal slänger folk ur sig "häxa" som ett öknamn (en förbannelse) efter kvinnor man inte tycker om eller som man tycker beter sig illa. Så varför vill man då kalla sig själv häxa? Jag kallar inte mig själv för någonting, men en del kallar mig häxa, bla mina barn, på ett positivt sätt, även om den dagen kommer då jag får heta "djävla häxa" innan dörren smälls igen!

Jag gör som jag alltid gjort men nu heter det häxkonst.

torsdag 27 oktober 2011

Trollpåsar


Det är inte bara inom Hoodoo som man använt mojo-bags utan även i gammal svensk trolldom gjorde man sk trollpåsar eller trollklutar. De kunde innehålla allt möjligt tex hår, naglar, dödben, nålar, mynt, människotänder, örter, vävknutar, salt eller svavel. Trollpåsarna placerade man tex under trappen till huset där personen det gällde bodde. Eller så grävde man ner den i vägen där personen brukade gå. Av detta kunde personen ta allvarlig skada. Om man kastade en trollpåse mellan två som älskade varandra tog kärleken mellan dem slut.
Men trollpåsar kunde man även bära med sig som skydd eller lägga i sin ladugård för att skydda djuren mot ondska, sjukdom och oknytt. Allt berodde alltså på vad tillverkaren hade för avsikt, ond eller god. I min by lade kvinnorna trollpåsar i bäckar och i ån för att bli friska och för att barnen inte skulle få barnsjukdomar.
Sannolikt har användningen av trollpåsar hög ålder. Men har använts fram tills för bara något århundrade sedan (används fortfarande fast i något mindre skala;).)
På Själland har arkeologer hittat något som kan tolkas som en trollpåse i en bronsåldersgrav.

Bilden kommer från: digitaltmuseum.se/trollpase

fredag 9 september 2011

Foktro kring fiske och fiskelycka


Fisket har alltid varit omsvävat av myter och magi. Att arbeta på ett nyckfullt hav eller en sjö var farligt och fiskare tog det säkra före det osäkra. Till havs lever Havsrået, havets motsvarighet till skogsrået och sjörået i sjön. Hon är vacker och lockar män i fördärvet, får båtar att förlisa eller ser till att de inte får fisk. Därför är det bäst att hålla sig väl med henne. Man ska bla dela med sig av sin matsäck till henne. Precis som skogsrået är hon vacker med långt hår men har ihålig rygg. Om man ser henne hänga tvätt på stranden eller en holme betyder det att det kommer att bli dåligt väder.
Sjörået har också djur, randiga kor som betar i sjökanten, de kallas sjönöt. men också abborrar och gäddor. Om man får en ovanligt stor gädda kan det vara hennes gädda man fått på kroken.

För att i övrigt få fiskelycka gäller det att:
*Inte åka ut på en söndag.
*Inte möta en kvinna på väg till båten, då är det bara att vända hem igen. Men vissa kvinnor kan rent av bära tur med sig.
*Inte ha en präst ombord på båten.
*Inte kliva över sina fiskeredskap när de ligger på marken.
*Man ska spotta på kroken.

onsdag 24 augusti 2011

Läkebok och svartkonstböcker


Förr i tiden kallades magi och läkekonst som kloka gummor/gubbar sysslade med ibland för svartkonst (det har inget med sk svart magi att göra).
Jag har länge varit på jakt efter en läke-eller svartkonstbok från min by och nu har jag äntligen hittat en. Jag är så lycklig! Den är liten och tunn och ser oansenlig ut för världen men berättar så mycket om hur man gjorde och trodde en gång i tiden, i just min by.
Jag har tidigare läst andra svartkonstböcker som jag hittat på bibliotekets bygdehistoriska avdelning och några scannade på internet.
Det mest intressanta är förstås att veta hur de gjorde i min by men också att se skillnaderna mellan olika intilliggande byar.
Om man är intresserad av magi och gamla böcker i ämnet tex svartkonstböcker kan man förstås söka på internet men bäst är det att gräva ned sig i bibliotekens magasin och om man inte hittar det man söker kanske boken går att fjärrlåna.
Man lär sig mycket av att läsa historia.

onsdag 27 juli 2011

Häxor på semester


Nu har vi häxor tagit lite semester och passar på att önska alla en riktigt skön sommar.
Om man vill öva på sina förmågor på semestern men inte kan ta med en massa saker kan man meditera och sedan skriva ned om man såg något, så att man kan gå tillbaka senare och se om det stämmer. Man kan också börja skriva ned de drömmar man minns på morgonen för att senare se om det finns mönster eller om man kan tyda dem.
Njut av sommaren, de varma ljusa kvällarna och sola, bada och plocka strandfynd. Kanske en fin sten eller snäcka från semestern kan bli en fin pendel och om du plockar flera fina stenar som känns någorlunda lika i handen kan du skriva runor på dem.
Ha en trevlig sommar!

söndag 17 april 2011

Fullmåne

I natt är det fullmåne och fullmånen har olika smeknamn varje månad:
Januari - Vargmåne
Februari - Snömåne
Mars - Kråkmåne
April - Äggmåne
Maj - Mjölkmåne
Juni - Honungsmåne
Juli - Hömåne
Augusti - Rödmåne
September - Skördemåne
Oktober - jaktmåne
November - Frostmåne
December - Köldmåne

lördag 9 april 2011

Tarot kit

Så här ser mitt lilla tarot-kort kit ut en liten handbok och en tarot kortlek;)
Som sagt man ska ju hitta någon kortlek
som passar en och ja, jag hittade denna
Tarot of the holy grail ;)

fredag 11 februari 2011

Egna tarotkort

Om man inte hittar en kortlek som känns rätt eller inte har råd, kan man göra en själv. Man klipper ut alla kort ur styvt papper och skriver namnet på varje. Sedan kan man fundera eller meditera lite kring varje kort och sedan rita det som känns rätt för just det kortet.
Det tar lägre tid att göra en hel kortlek själv än att köpa en men den blir väldigt personlig.

Lycka till / Maddiz och Anna

onsdag 5 januari 2011

Välkomna in!

Välkomna in till Tarot häxan!
Jag Tarot Häxan kommer skriva lite om allt möjligt här som har med att spå i tarot kort att göra:)
Hoppas ni kommer gilla det och har nytta av det....
Så ta gärna en titt och känn er som hemma, jag hadde minnsan inte tänkt att förvandla er till små grodor eller små apor, nee, sånt får dom andra häxorna ha hand om.