måndag 10 december 2012

Dagens runa 10/12




Thurs, Thurisarz Ljud: Th beryder:Thurs representerar jättarnas släkte, och i synnerhet den förste skapade levande varelsen i universum, jätten Ymer, som av Oden, Vile och Ve blir dräpt, och ur vilkens kropp hela den materiella skapelsen utvinnes.
Thurs står för kaos, transformation, en nödvändig nedbrytande kraft, ur vilkens skärseldslågors aska fågeln Fenix uppstiger. Likt en aktiv vulkan, som täcker landskapet med glödande lava och aska, förbränner Thurs allt som kommer i dess väg - och samtidigt byggs många människosamhällen upp runt just vulkaner, eftersom jorden är så bördig där, och rik på mineraler och annat nyttigt. Det finns något starkt sexuellt i denna Thurs-energi, som definitivt inte manifesteras i romantisk kärlek, utan snarare - om man vill hårddra symboliken - som experimentella gruppsexorgier med S/M-inslag och bondage. Njutning och smärta sida vid sida. Motsvarande energier i andra tankesystem skulle kunna vara någon av gudarna Shiva eller Kali, stjärntecknet Skorpionen eller planeten Pluto, som ju representerar både födelse och död, sexualitet och makt, våld och revolt. Thurs väcker rädsla, eftersom den avslöjar våra allra mörkaste, farligaste och mest destruktiva sidor inom oss. Men rädsla är en bra tjänare, och en dålig herre. Vi måste riva ner det gamla, för att ge plats åt det nya. Thurs representerar i sin sämsta form ondska - men lika ofta den rening, katharsis, ur vilken nya krafter och insikter kan födas. Mycket kraft kan vinnas ur denna runa, men man måste vara beredd på att offra något. Oden offrade sitt ena öga i Mimers brunn för att bli allseende, och Tyr offrade sin högerhand i fenrisulvens gap, men blev oövervinnerlig i strid.
Vägen till visdom och inre rikedom, schamanens väg, är en smärtsam väg, och alla uppvaknanden innehåller både lidande och klarhet. Men på denna väg är Thurs en oumbärlig resurs.

TH-runan Thurisaz  Grundbetydelse: Thurs, jätte, troll
En mycket kraftfull runa, som symboliserar kraft, kaos och transformation, kanske även gudarnas beskydd.
Reaktiv kraft, riktad kraft för försvar eller förstörelse, konlikt. Instinktiv vilja, vital eroticism, regeneration. En tendens till förändring. Healing. Manlig sexualitet.


söndag 9 december 2012

Dagens runa 9/12

Jag brukar försöka att hinna/komma ihåg att dra en runa varje morgon.
Då fokuserar jag på frågan "Hur blir min dag idag?" Sedan stoppar jag ned handen i runpåsen och "känner" vilken bricka jag ska ta.
   Dagens runa blev:




Pertra, Perthu Ljud: P betyder:Pertra kallas även för klipprunan, och här är det mycket enkelt att härleda innebörden från det grekiska petros, eller det latinska petrus, som betyder klippa. Pertra representerar mineralriket, jorden och myllan. Pertra står för fasthet och stabilitet, att ha båda fötterna på jorden. Pertra representerar även den fysiska kroppen och hälsan.
Den står även för att våga chansa, lycka, tur i spel och goda tecken. Den kan också stå för  dolda och occulta krafter och graviditet och födelse.

Omvänd kan denna runa varsla om dålig hälsa, dålig kontakt med jorden, obalans.

onsdag 21 november 2012

Kyphi och snideri

Igår och idag har jag gjort Kyphi. Det är en egyptisk rökelse som görs i flera steg, och nu ska de ligga och mogna i en kruka. Jag har aldrig gjort rökelse förut så det ska bli spännande att se hur de blir. Medan kyphin stod och drog snidade jag en liten gudinna/moder jord i trä.

måndag 12 november 2012

Mörker

När jag hör ordet mörker tänker jag, natt, jord, underjord, död och förruttnelse. Det låter nog inte så trevligt i de flestas öron men det gör det för mig, rent av positivt.
För att bena ut det hela lite kan jag förklara. Jag gillar natten och mörkret ute, det skrämmer mig inte det minsta, varken mörkret i sig eller det som kan gömma sig i det. Om jag är rädd är det mer för andra människor än för djur eller varelser som smyger i skuggorna eller lurar i mörkret.
Jorden, jag känner en sorts dragning till jorden i synnerhet jorden i skogen, jag har en längtan efter att sjunka ned i jorden, liksom sugas upp av den, ligga under mossan i den svala fuktiga mullen, bli ett med den.
Underjord är ett stort begrepp och innefattar alla varelser, levande och döda som lever i underjorden. död och förruttnelse handlar om kretslopp, hur det som levt dör och tar ny form.
Död kan också handla om att hedra de som dött, ta vara på deras kunskaper och föra deras minne vidare.
Nu kanske du inte heller skräms av mörkret längre efter att ha läst detta.
Jag välkomnar höstmörkret, det är tid för stillhet, eftertanke och återhämtning. Nu vissnar och ruttnar mycket ute för att bli jord och näring till det som ska växa i vår.

Om mörkret blir för mörkt kan man alltid tända ett ljus.

torsdag 1 november 2012

Bita sig i svansen

Jag har funderat lite på att skriva om magi men insett att det är svårt. Samtidigt som jag vill skriva om den riktiga oglamourösa magin. Inte den hobbymässiga rosaluddiga magin. Men samtidigt är jag själv under utveckling och vill inte skriva om nått jag själv inte utvärderat eller befäst. Jag vill heller inte skriva om mina egna upplevelser som kan kännas för privata för att lämnas ut på Internet. Så hur jag än gör biter jag mig själv i svansen.
Finns det nån som känner igen sig i problemet?

söndag 30 september 2012

Borgholms slott

Här kommer lite bilder från Borgholms slott som man kanske inte sett förut.

Published with Blogger-droid v2.0.9

torsdag 27 september 2012

Att koka salva


Koka salva har man gjort långt tillbaka i tiden. Förr användes smör eller djurfett som fettbas men jag använder helst vegetabiliskt olja i mina salvor, dels så är jag rädd att salvan ska surna efter ett tag och så är det inte så ofta som jag kommer över fett från tex gris. En del affärer säljer riktigt fet svål eller så kan man fråga i köttdisken.
För att göra salva behövs också ett förtjockningsmedel, och då är bivax bäst. Bivaxet smulas ned i fettet som ska stå i vattenbad för att få jämn temperatur. Rör om och känn efter på konsistensen. När den varma salvan är som fil brukar det vara lagom mycket bivax i. Man får testa sig fram helt enkelt.
Det viktigaste i en salva är förstås vad man vill ha för verksam substans. Salvbasen är förstås återfettande och mjukgörande men de flesta salvor innehåller en eller flera örter.
Ta först reda på vilken eller vilka örter som passar ditt syfte, vilka ämnen innehåller din ört och vad är den bra för. Om du är känslig eller använder starka eller rent av giftiga växter måste du prova dem en för en först.Låt dem dra minst fyra veckor i vegetabilisk olja och smörj sedan lite på insidan av underarmen för att se hur du reagerar. Om det gick bra är det bara att koka salva på örtoljan.

Här är ett recept på Ringblomssalva , men man kan byta ut ringblommorna mot i stort sett vad som helst:

Lägg färska eller torkade kronblad från ringblommr i oliv-eller rapsolja. Blommorna ska vara täckta. Värm lite och ställ i ett fönster att dra i 4-6 veckor.
Sila först med sil och sedan genom ett kaffefilter så att inga växtdelar blir kvar i oljan.
Värm ringblomsoljan i ett kärl i vattenbad. Tillsätt bivax lite åt gången tills blandningen blir filmjölkstjock. Häll upp på burk och tillslut.
Låt svalna.
Kan användas på läpparna, torr eller irriterad hud och röda barnrumpor.

Lycka till!

måndag 27 augusti 2012

Skogen


Den lockar och drar.
Jag längtar, drömmer och fantiserar.
Hela kroppen skriker av abstinens.
Jag är beroende.
Jag måste!
Jag måste till skogen.
Gå i den.
Känna lukten av den.
Känna mossan under mina fötter.
Höra träden susa och viska.
Jag har utvecklat ett behov av att vara i skogen.
Skog i allmänhet men en särskild skog i synnerhet.
Jag går dit så ofta jag kan, minst en gång i veckan.
Jag kan varje centimeter av den och håller på att lära känna träden och de som bor där. 
Myggen är kanske lite väl närgångna. 
Jag har kallats att ta hand om den skogen, av träden.
Om jag har tur och sköter mina kort väl kan jag bli skogens beskyddare.
Published with Blogger-droid v2.0.6

tisdag 14 augusti 2012

Spå i hand

Idag har jag gått på stan i Kalmar med Maddiz och då hittade jag den här på ett antikvariat. Så nu har jag lite sensommar-läsning i solstolen som väntar!

Published with Blogger-droid v2.0.6

lördag 11 augusti 2012

Äntligen!


Jag har hållt utkik efter Besksöta en längre tid men aldrig sett den, förrän igår.
Jag var på promenad med Maddiz och så stod den bara där!
Så utsökt med sina små lila stjärnformade kronblad med klargula ståndare likt små toppar i mitten och dens giftigt röda bär.
Besksötan är av Solanum-släktet precis som Nattskatta, den är också giftig och ingår i "Nio örters salva" och en del "flygsalvor".
Maddiz har tagit fotot.
Published with Blogger-droid v2.0.6

lördag 4 augusti 2012

Min ihåliga sten


Stenar som av naturen blivit ihåliga ska motverka mardrömar och om man tittar igenom hålet ska man kunna se in i andra världar. Jag hittade några sådana stenar på semestern och så här gjorde jag med en av dem. 
Published with Blogger-droid v2.0.6

fredag 13 juli 2012

Turdag

Att det skulle innebära otur bara för att det är fredagen den 13:e kan jag inte hålla med om, tvärtom så hittade jag  ett par fina ben och plockade malört och blodrot när jag promenerade längs havet.

Published with Blogger-droid v2.0.6

måndag 9 juli 2012

tarot symboler

Lista över tarot symbolernas betydelse :)


  • Häst - liv, energi, vitalitet, intelligens, den kan symbolisera seger i strid eller nederlag, Hästar kopplas oftast ihop med solen.
  • Rustning - Skydd, makt, styrka och strid.
  • fjädrar - örnar, flygning, frihet, luft, vind, lätthet,  i många kulturer betyder fjädrar traditionellt sätt auktoritet , makt och rättvisa.
  • (huvud) krona - makt, odödlighet, seger, triumf, ära och berömmelse i livet och efter döden.
  • Tron - symboliserar sig själv ;)
  • Moln - storm, varnar för problem som kan behövas lösas.
  • Svärd - destruktivitet och konstruktr -ivitet.
  • Ögonbindel - opartisk-het och rättvisa.
  • Hund - Lojalitet, beskydd, människans bästa vän.
  • Stjärnor - spådom, mystik.
  • Stav - makt och magi.
  • Solen -  en källa till ljus och liv.
  • Rosor - kärlek, fertilitet
Det var allt för nu, nu ska jag gå ut i solen och njuta. Har´e gott igelkott :)

måndag 2 juli 2012

Drömmar


Jag har semester och är med familjen i vår stuga på Öland. Jag tänkte ta tillfället i akt och lära  känna mina tarotkort lite bättre. Jag har haft den ett par år och de börjar bli "inkörda" men jag tänkte utforska dem ytterligare, så jag har valt ett kort varje kväll som jag sovit med. Min intention har varit olika för olika nätter och kort. Aldrig hade jag trott att jag skulle drömma så mycket och så intressant! En del drömmar handlade om kortets innebörd, en del om symboler och en del var förutspående drömmar. Det har varit ett par riktigt intressanta nätter. Nu ska jag göra ett litet uppehåll så jag får sova!? Och vid fullmåne har jag lite annat att göra. 
Published with Blogger-droid v2.0.6

fredag 29 juni 2012

Tarot-påsen är klar

Nu har jag sytt klart påsen som jag skrev om tidigare. Den blå vadmals-ormen är fastsydd med langettstygn och stjälkstygn på gråblå sammet. I botten har jag sytt kråkspark.

Published with Blogger-droid v2.0.6

lördag 23 juni 2012

Vid ån



I förmiddags gick jag och Maddiz en sväng nere vid ån. Vattnet porlade och kluckade och fåglarna kvittrade. Luften var fuktig och kvav. Åns sluttningar svämmade över av frodig grönska.




Rötterna på träden slingrar sig huller om buller ned mot vattnet.



Bor det några troll under den här bron tro?



Vänderot växer här och där.



Nejlikrot



Trädens grenar hänger över vattnet och bildar en lövad tunnel på åkanten.



En otrolig massa rötter slingrar sig som ormar på marken och ger en trollsk känsla åt promenaden.
Published with Blogger-droid v2.0.6

Översteprästinnan

II/Översteprästinnan
Lita på din intuition hellre än på intellektet.Handla utifrån dina känslor mer än fakta. Tänk igenom dina valmöjligheter och tackla svårigheterna med entusiasm, möjligheter är att vinna erfarenheter. Vill du bli en vinnare får du inte dra dig tillbaka.

Upp och ned-vänt betyder kortet att du förväntar dig att saker och ting ska lösa sig av sig svälvt. Du känner behov av att fly och dra dig in i dig själv. Skaka av dig bristen på fokus och arbeta dig mot dina mål.

Jag förvarar mina tarotkort i sin förpackning men jag funderar på att sy en liten fin påse med lite personlig tuch på. Den här supersnygga påsen har Sarah Lawless ( Witch of forest grove) gjort.


Witch of forest grove


torsdag 7 juni 2012

Sju i pentagram

Detta kort står för fördröjning,  lidande och fattigadom. Du hushåller inte med varken materiella eller kroppsliga resurser. Din ekonomiska situation är mer eller mindre ett fiasko.  Det finns dock hopp i denna situationen.  Det viktigaste är att inte ge upp dina drömmar. Det du sår får du skörda!


Published with Blogger-droid v2.0.4

lördag 19 maj 2012

Promenad i Ekerum

Idag gick jag och Maddiz en promenad i Ekerum.
Äppelträd blommar här och var


En tall som nästan fallit men lutar sig mot de andra tallarna
Gullvivor
Skogsnycklar (orkidè)



Ett ansikte av mossa
Strandfynd; en ihålig sten och några ben

Våran följeslagare, en liten svart fågel som gick och flög framför oss nästan hela vägen hem.



Published with Blogger-droid v2.0.4

torsdag 17 maj 2012

fredag 4 maj 2012

Tre i stavar


Stavtrean står för samarbete och företagsamhet. Kortet berättar om ett grupparbete där det finns en enastående energi och ett stark samarbete. Du har stor förmåga att inspirera andra. Du upplever att livet är fullt av möjligheter.

Nyckelord: Handel, lyckade affärer tack vare goda medarbetare och  kontroll på situationen.


torsdag 3 maj 2012

4 i Pentagram


Fyra i pentagram
Detta kort uppmanar till ordning och reda samt att gå igenom prylarna. Du har faktiskt uppnått en materiell trygghet. Denna materiella trygghet kan bli din fiende om du inte ser den för vad den är, nödvändiga prylar som du tycker om att omge dig med. Din materiella trygghet är inte villkoret för livet! Om du sätter hela din tillvaro och din glädje på det materiella kommer detta att bli en börda för dig!

måndag 30 april 2012

Valborg

Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att förknippas med kulten av den Heliga Valborg , mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år779.
Valborg blev  förklarad som helgon den 1 maj, därav förr kallad Valborgsmässan, och genom denna händelse förbands hennes namn med den germanska hedendomens vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten  häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blåkulla, och där festade med djävulen (som på skärtorsdagen). För att skrämma bort häxorna förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa ( från början) hedniska våreldar.

Ha en riktigt skön Valborg!


måndag 23 april 2012

Kloka gummor i sydöstra Närke

Eftersom jag just nu grävt ned mig i Askers bygdehistoria, tänkte jag skriva lite om de kloka som bodde där.
Vid Tybblehag bodde för länge sedan en klok gumma som kallades Trolla. Henne kunde man gå till om man hade tappat bort något eller om man ville hitta en bortsprungen ko.
I Sant och sån`t från Asker står det:

"Mor berättade om Anna Lovisa Karlsdotter, född 1859, hade varit till trolla många gånger och fått hjälp. En gång när hennes ko var försvunnen fick hon hos Trolla svaret " mor kan gå hem igen, kon är redan hemma". När hon kom hem stod kon vid grinden på samma ställe som mormor hade släppt henne dagen innan."
En annan klok gumma som Askersborna gick till med diverse problem var BosaLovisa. Om henne står det så här i Sköllerstabygden 1:

 "Hon kallades för "Bosa-Lovisa" och var från Kävesta i Sköllersta och var sk. Klok-gumma på bygden. Henne kunde man uppsöka om man behövde hjälp. Hon levde under senare delen av 1800-talet och var gift med "bosen"-hästslaktaren- i trakten. Fortfarande lever historierna om henne i bygden.
Till henne kom man för att få hjälp med att få reda på var stulna saker var och vem som hade tagit dem.
Det fanns en bonde här på socknen, som blivit bestulen både på pengar och annat. Han visste ingen annan råd än att uppsöka den kloka Bosa-Lovisa i Kävesta. Han bad henne visa honom tjuven eller säga honom var det stulna var. Bosa-Lovisa hämtade in ett glas, som var fyllt med vatten. "Titta nu i detta", sa hon. Bonden satte sig ned för att ta glaset i betraktande. Ju mer han såg i detta, desto mer framträdde konturerna av en mansperson. Efter en stund kunde han urskilja vem denne var. Bosa-Lovisa räckte honom en syl eller skarp nål. "Stick till honom med denna!" utbrast hon. Bonden gjorde detta. Och det märkliga var, att tjuven med samma blev död, fastän han bodde ett gott stycke därifrån. Bosa-Lovisa kunde också hjälpa när djuren var sjuka:
En bonde i Kävesta var frireligiös liksom sin hustru. De tillhörde missionsförsamlingen. Nu råkade en sugga bli sjuk (e soa) och man fann inte någon annan utväg än att fråga Bosa-Lovisa, som bodde i samma by, till råds. Matmor själv ville inte gå, för hon ville inte ha med trolldom att göra, som hon sa. "Pigan kan gå," sa matmor och när pigan kom, visste Bosa-Lovisa redan hennes ärende. Bosa-Lovisa sa att matmora själv skulle ge soa medicin. Men matmora ville inte göra det och istället fick pigan gå ut och ge suggan medicinen. På morgonen låg suggan nästan död och då fick bonden Lars själv gå till Bosa-Lovisa och be om medicin. När han kom till Bosa-Lovisa sa hon: "Jag sa ju att matmor själv skulle ge soa flaskan". Han fick en ny laddning medicin och den var matmor så illa tvungen att ge suggan. Och när hon fått ge suggan medicinen kvicknade denna till. "


Det finns en berättelseom hur hon hjälpt en kvinna som saknade sin make efter en fisketur. Hon lät då kvinnan titta i ett glas med vatten, kvinnan såg då en vik avteckna sig i vattenglaset. Hon kände igen viken och kallade på hjälp att leta upp maken i viken. De begav sig till platsen och fann hennes drunknade make.

En annan berättelse handlar om en sjuklig pojke som läkarkåren gått bet på och som fick hjälp av Bosa Lovisa att bli frisk. Hon ordinerade en skål med daggmask med socker på, som fick stå och dra i två dagar och därefter intagas en matsked tre gånger dagligen.
Det sägs att han blev frisk och växte upp till att bli en riktig kraftkarl.

Vid Ässbron bodde skolans vaktmästare i slutet av 1800 talet och han kallades Gråbergen. Han var känd för att kunna förutspå sådant som skulle hända och hans spådomar slog ofta in.


Stina Lisa Asklund och Regina Hurtig.

I Askersby bodde en klok gumma som hette Regina Hurtig, on hade lärt sitt yrke av Stina Lisa Asklund och de botade framför allt Engelska sjukan. Folk kom från både Närke, Södermanland, Västmanland, Västergötland och Upsala. Regina arbetade först som piga åt Stina Lisa men vid dennes död ärvde Regina både lägenheten i det stora huset och mottagningen. Ett rum i lägenheten användes som torkrum för de örter och blommor som hon gjorde medicin av, bla Ringblommor och Gullvivor. Regina gifte sig sedan med skomakaren Oskar Andersson. Regina ville inte fortsätta med behandlingarna efter att hon gift sig men kunderna kom ändå och alla var så tacksamma för hennes hjälp. Regina var född 1878 och dog 1955. Hon höll på med behandlingarna fram till ca 1950.





söndag 15 april 2012

Ysätters-Kajsa

Råsta-Kajsa, Kvismare-Kajsa och Sörö-Kajsa var nog samma sjörå. Hon var rået som höll till nere på Kvismareängarna, hon gick där med sin skällko om vårarna. Runt Kvismaren  och åar och bäckar var det ofta vattensjukt och översvämningar. Kajsa rörde på ganska stora områden och beskrivs både som sjörå och som skogsrå.

Skogsrå ritat av Madelene "Maddiz" Persson

I Sant och sån´t från Asker  står det:

"Det var på den tiden , när jättar och troll funnos till. Då var icke vidare roligt  att färdas genom Ysättersskogen , åtminstone inte nattetid.Det kunde nämligen hända, att man råkade ut för en flicka, som visserligenvar så fager och lockande att hennes make aldrig förut skådats. Men ändå gällde det att ha mod att säga nej, om hon bad en att följa inåt skogen. Gjorde man det, kunde det lätt inträffa , att man gick vilse och inte hittade hem den natten. Det hände för många, som lät locka sig in i den mörka och täta skogen, då månens strålar hade svårt att sila sig genom densamma.
   Minnsann var icke  Ysätters-Kajsa en farlig jungfru som endast ville locka färdemännen gå vill. Det hände sålunda en gång, att en Askersbonde mötte henne på en stig i skogen en natt, då månen strödde silver i hennes guldgula hår och rimfrosten gnistrade som glänsande diamanter på hennes luftiga klädedräkt. När hon bad honom göra sig sällskap, kunde han inte annat utan följde henne.
   Det blev en vandring, som räckte ända till österhimlen  stod i brand och dagern började glida in mellan stammarna i skogen. Då först varsnade han, att den fagra skönheten förbytts i en skrumpen, eländig gumma. Under ett rått skratt, som lät så hemskt, att det kom blodet att riktigt isa sig i hans ådror, försvann hon inåt skogen.
   Han var kommen långt fjärran från hemmet och förstod att det var Kajsa som han träffat. Men det var ej skäl för henne att narra honom mera.
   En annan gång träffade Kajsa en jägare, som var ute för att jaga. Han hade haft otur med jakten, varför han på hennes förslag ville göra sällskap, om hon ansvarade för god jaktlycka. Det lovade hon, varpå hon blåste i bösspipan, så att krutet flög ut. Då jägaren trodde, att han nu behövde lägga i annat för att skottet skulle brinna av, sade hon honom, att det behövde han visst inte göra, utan endast skjuta.
   Från den stunden hade alltid jaktlycka, ty han kunde träffa henne när helst han önskade och stod på god fot med henne. Jaktlyckan var så stor att han tom kunde stå hemma på förstugutrappen, locka vilket villebråd som helst till sig och skuta det där."

I Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöv står det:
 
"I Närke fanns det förr i världen något, som de inte hade make till på annat håll, och det var ett troll, som hette Ysätters-Kajsa.
Namnet Kajsa hade hon fått därför, att hon hade mycket att göra med storm och blåst och sådana där vindtroll alltid bruka kallas så, och tillnamnet därför, att hon skulle vara kommen från Ysätterskärret i Askers socken.
Det tycks nog, som om hon skulle ha haft sitt egentliga hemvist i Asker, men hon brukade också visa sig på andra håll. Ingenstans i hela Närke kunde man vara säker att inte råka ut för henne.
Hon var inte något mörkt och dystert troll, utan munter och lustig, och vad hon bäst av allt tyckte om, det var ett duktigt blåsväder. Så snart det var vind tillräckligt, drog hon ut för att få sig en dans på Närkesslätten.
Närke består egentligen inte av annat än en slätt, som på alla sidor är omgiven av skogklädda bergstrakter. Det är bara i nordöstra hörnet, där Hjälmaren går ut ur landskapet, som det finns en lucka i den långa bergsgärdsgården.
När nu vinden en morgon har samlat krafter ute på Östersjön och sätter av inåt land, går den ganska ohejdat fram mellan Sörmlandskullarna och slipper utan stort besvär in i Närke därborta i Hjälmartrakten. Sedan rusar den åstad tvärsöver Närkesslätten, men rätt i väster råkar den på Kilsbergens höga vägg och blir kastad tillbaka. Då kröker sig vinden som en orm och far av mot söder. Men där möter Tiveden och ger vinden en stör, så att den störtar åstad österut. Nå, i öster finns Tylöskog, och den sänder vinden norrut upp mot Käglan. Och från Käglan bär det åstad med vinden mot Kilsbergen och Tiveden och Tylöskog än en gång. Den svingar och svingar i allt mindre kretsar, tills den på sistone blir stående som en snurra mittpå slätten och bara svänger runt. Men sådana dagar, då virvelstormarna foro över slätten, hade Ysätters-Kajsa roligt. Då stod hon mitt i virveln och snurrade. Det långa håret flög omkring uppe i himmelens moln, klänningssläpet sopade utefter marken som en stoftsky, och hela slätten låg under henne som ett stort dansgolv.
Om mornarna brukade Ysätters-Kajsa sitta uppe i någon hög tall på toppen av en bergklint och se ut över slätten. Om det då var vinter och gott före och hon såg många åkande ute på vägarna, skyndade hon sig att blåsa ihop ett yrväder och vräkte upp drivor så höga, att folk nätt och jämnt kunde ta sig hem på kvällen. Var det sommar och gott bärgningsväder, satt Ysätters-Kajsa stilla, ända tills de första hövagnarna hade blivit fullastade, och då kom hon farande med ett par störtskurar, som gjorde slut på arbetet för den dagen.
Det var visst och sant, att hon sällan tänkte på annat än att ställa till förtret. Kolarna uppe i Kilsbergen vågade knappt ta sig en blund, för så snart som hon såg en obevakad mila, kom hon smygande och pustade till den, så att den började brinna med hög låga. Och om malmkörarna från Laxå och Svartå voro sent ute en kväll, höjde Ysätters-Kajsa vägen och trakten i sådana mörka dimmor, att både människor och hästar blevo vilsna och körde ner de tunga slädarna i kärr och moras.
Om prostinnan i Glanshammar hade dukat kaffebordet ute i sin trädgård en sommarsöndag och det kom en vindil, som lyfte duken från bordet och kastade omkull både koppar och fat, då visste man vem som ställde till det skämtet. Om hatten blåste av borgmästaren i Örebro, så att han måste springa efter den över hela torget, om folket på Vinön stötte på grund i Hjälmaren med sina grönsaksskutor, om uthängde tvättkläder blåste bort och överhöljdes med damm, om röken en kväll slog in i stugorna och alls inte tycktes hitta ut genom skorstenen, då var det inte svårt att veta vem som var ute och förlustade sig.
Men fastän Ysätters-Kajsa tyckte om alla slags förargliga upptåg, så var det ändå inte något riktigt ont med henne. Man kunde märka, att hon var svårast mot sådana, som voro trätgiriga och snåla och elaka, men redbart folk och små fattiga barn tog hon ofta i sitt skydd. Och gammalt folk berättar, att en gång, när Asker kyrka höll på att brinna, kom Ysätters-Kajsa farande, slog ner bland eld och rök på kyrktaket och avvärjde faran.
I alla fall voro Närkesborna mången gång ganska trötta på Ysätters-Kajsa, men hon för sin del blev aldrig trött på att ställa till bråk med dem. När hon satt uppe på en molnkant och såg ner på Närke, som låg vänligt och välmående under henne med präktiga bondgårdar på slätten och rika gruvor och bruk uppe i bergstrakterna, med den tröga Svartån och de grunda, fiskrika slättsjöarna, med den goda staden Örebro, som utbredde sig runt om det allvarsamma gamla slottet med de stadiga hörntornen, så måtte hon visst ha tänkt: "Här skulle människorna ha det alldeles för bra, om inte jag voro, jag, som rycker opp dem och håller dem vid gott humör."
Och så skrattade hon vilt och gäckande som en skata och yrde i väg, dansade och virvlade från det ena hörnet av slätten till det andra. Och när Närkesbon såg hur hon drog fram sitt stoftsläp över slätten, kunde han inte låta bli att småle. För retsam och led, det var hon, men gott lynne hade hon. Det var likaså uppfriskande för bönderna att ha att göra med Ysätters-Kajsa som för slätten att piskas av stormvinden.
Nu för tiden påstår man, att Ysätters-Kajsa skall vara död och borta, hon som alla andra troll. Men sådant är nästan omöjligt att tro. Det är, som om någon skulle komma och säga, att luften hädanefter skall stå stilla över slätten och vinden aldrig mer dansa fram över den med sus och brus och frisk luft och störtskurar.
Den, som anser, att Ysätters-Kajsa är död och borta, kan för övrigt höra hur det gick till i Närke det året, då Nils Holgersson for fram över landskapet, så får han själv säga var han tror. "
  
    Jag har läst mångas berättelser och återberettelser om Ysätters-Kajsa och förvånas över att hon setts i både skog och sjö, jag som trodde att de antingen var sjörå eller skogsrå, inte både och. Men en hypotes skulle kunna vara att hon kunnat röra sig i både skog och vatten för att marken var sank och vattensjuk. Hon beskrivs som en vacker ung kvinna med långt gyllene hår men med ihålig rygg och svans. En gång hade hon blivit inbjuden i stugan hos en familj men kunde inte gå förbi saxen de hade där inne. Hon ska också ha hjälpt bortkomna kor tillbaka till gården och hjälpt kolarna att vakta kolmilorna på natten.
   Det sägs även att Ysätters-Kajsa släckte klockstapeln i Asker när denne brann 21 augusti 1764.
   Ysätters-Kajsa ska ha dött av blixten sittandes i en björk.